2021 - realistisch zijn, verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken

In 2021 bracht Marjolein Groot Koerkamp namens de VVD de volgende inbreng bij de Algemene Beschouwingen.

Als VVD concluderen we dat er veel is gebeurd in het eerste half jaar van 2021. Ten eerste hebben we de mondiale Corona crisis die voortduurt. Ten tweede hebben we de digitaliseringscrisis bij ons waterschap AGV en Waternet, met bij behorende governance vraagstuk. Deze crises hebben diepe sporen achter gelaten in de organisatie, maar ook bij het Algemeen bestuur (AB) en het Dagelijks bestuur (DB). De werkdruk is enorm toegenomen. De organisatie, AB, DB lopen in alles op hun laatste benen. Dit zien wij als VVD terug in de toegenomen hoeveelheid vergaderingen en informatie, horen wij terug in de gesprekken onderling en zien wij ook terug in de voorjaarsnota. De begroting en ambities blijven toenemen als een soufflé die rijst.

Tijdens de vorige Algemene beschouwingen hebben wij als VVD aangegeven: ‘doen wat je moet doen, en dat doe je goed’. Dit doen wij nu niet en als AB zullen we onze verantwoordelijkheid moeten nemen! We moeten uit de crisisstand en weer terug naar de normale toestand, de stip op de horizon en ons gewone werk (goed) doen. Voor de VVD is deze stip:

Keuzes maken

Keuzes te maken, wat doen we wel en wat gaan we niet doen, realistisch. Alles doen is onmogelijk! Deze keuzes moeten we op elk vlak maken wat betreft de VVD; zowel organisatorisch, financieel, als qua onderwerpen.

Voor de VVD betekent dit concreet ten aanzien van de financiën:
We willen: 

  • De aanslag op de deurmat voor inwoners, boeren en bedrijven zeer beperkt laten stijgen. Het streven van de VVD ligt onder de 4% van de motie Nieuwe tijden, nieuwe afwegingen van juli 2020.
  • Een schuld die in absolute zin niet verder blijft stijgen. 
  • Geen structurele uitbreiding op de formatie. Misschien wel tijdelijk (tot uiterlijk half 2022) maar daarna moet deze weer omgebogen zijn.
  • Jaarlijks een sluitende begroting en dus niet 2 jaar min 10 miljoen wat gecompenseerd wordt met de reserves.
  • Nieuw voor Oud: niet telkens ambities of beleid toevoegen, zonder te kijken of beleid en ambities gestopt of omgebogen kunnen worden.

De VVD maakt zich zorgen over de richting die de voorjaarsnota laat zien, er komt steeds meer bij en niets gaat eraf. Bij waterschap Rijnland is een mid term review opgesteld met daarin keuzes per beleidsproduct/effect om de financiën te beheersen en minder uit te geven. Het doel is om het volgende AB niet op te zadelen met een gebrek aan (beleids) ruimte.

Wil het DB onderzoeken of een dergelijke methodiek ook bij AGV past?

Werkdruk verlaging

Wat betreft de werkdruk hebben wij het volgende voorstel: 

  • Meer kaderstellen en daarna meer loslaten als AB, bestuursvoorstellen met minder details.
  • Meer delegeren richting het DB. Verantwoording en besluitvorming koppelen aan begrotingscyclus. Geen aparte rapportages (bv. Digitalisering).
  • Grip krijgen op de agenda en de hoeveelheid vergaderingen. Dit moeten we zelf doen en onze verantwoordelijkheid als AB nemen. Wij zitten aan het stuur.

Alleen door keuzes te maken blijft het werk van het waterschap haalbaar en betaalbaar! DB, neem dat signaal mee richting begroting 2022!

Optimisten

Zijn wij dan somber als VVD? Als optimisten zien wij dat er ook al veel is gebeurd het afgelopen half jaar en zien wij kansen. De routekaart en ingezette P&C cyclus biedt ons als AB meer mogelijkheid om inzicht en grip te krijgen en te sturen op de wettelijke taken, capaciteit en vrije ruimte van het waterschap.

Bij de volgende halte op de routekaart legt het DB verantwoording af aan het AB. Dan verwachten wij resultaten. De basis leggen we nu.

Voorzitter ik rond af: Wij willen dus: realistisch zijn, verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken. En daardoor echt duurzaam en klimaatadaptief zijn op de taken die wij hebben als waterschap, maar ook op de financiën. Alleen dan kunnen wij de grote uitdagingen aan in ons mooie gebied Amstel, Gooi en Vecht. Samen sterker verder!