De zomervakantieperiode is voorbij, het nieuwe politieke seizoen vangt bijna aan. Maar tijdens deze zomerperiode viel het mij op dat water en met name het onderwerp waterkwaliteit wel genoeg aandacht kreeg. Vooral door de honderden atleten die in de Seine moesten zwemmen tijdens de Olympische Spelen in Parijs.
In de rivier zouden namelijk de onderdelen openwaterzwemmen, paratriatlon en triatlon plaatsvinden. In de rivier mag al sinds 1920 niet gezwommen worden. Toch wilde ze het voor deze Olympische Spelen het toch gaan doen. Om ervoor te zorgen dat er veilig in de rivier kan worden gezwommen, werd er 1,4 miljard euro uitgegeven aan het verbeteren van rioolwaterzuiverings- en regenwatervoorzieningen in Parijs.
En toen? Op het nippertje werd het water van de Seine goed genoeg bevonden voor de triatleten om er in te zwemmen. Ondanks al het geld dat geïnvesteerd werd in het schoonmaken van de Seine, gooide enorme regenbuien bijna roet in het eten. Iets wat ook altijd kan gebeuren met de Amsterdam City Swim. Een regenbui kan dan op het laatste moment zomaar ervoor zorgen dat het water niet schoon genoeg is, omdat de riolen dan overlopen.
Op 3 augustus hoorde ik op de radio dit ook verteld worden door Maarten Ouboter, watersysteembeheerder van ons waterschap toelichting
geven hierover (hoor
hier het gehele fragment terug). Hoe tof dat wij deze experts in ons
waterschap hebben die zich bezighouden met de waterkwaliteit, zodat wij er allemaal zorgeloos van kunnen genieten.
En genieten van het water doe je niet alleen op afstand maar ook erop of erin!
Ook ik heb weer deze zomer in onze wateren kunnen varen en zwemmen, onder andere weer bij het Marineterrein. En dat moeten we mogelijk blijven houden. Want daar doet het waterschap het ook allemaal voor. Dat wij allemaal van het water kunnen genieten. En genieten van het water doe je niet alleen op afstand maar ook erop of erin!