Besluit tot voorbereiding tot splitsing Waternet en inzet van VVD blijft niet onopgemerkt

Na het uiten van wensen en bedenkingen over de herijking van de governance van stichting Waternet door de gemeenteraad, kijken we terug naar een zwaar besluit maar met de gedachte dat het een weg naar voren is en weg uit deze bestuurlijke impasse. Onze inzet op dit dossier is niet onopgemerkt.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft in navolging van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht aangegeven door te willen gaan met het opbreken van Waternet. Dat was de conclusie na een debat van 40 minuten op woensdagavond 17 juli 2024.

Vooraf aan het gemeenteraadsdebat was het besluit van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor het voorbereidingsbesluit. Hierover schreef Bas Soetenhorst in het Parool. Daar zette hij uiteen hoe de avond van de Algemeen Bestuursvergadering verliep en hoe er unaniem besloten werd tot de voorbereiding. Bas Soetenhorst schreef daarnaast in het Parool op 13 juli 2024 over het amendement: 

Op voorstel van VVD en Water Natuurlijk (een samenwerking van GroenLinks, D66 en Volt) werd een amendement aangenomen dat benadrukt dat de gemeente niet bereid is Waternet in stand te houden en dat de organisatie daarom moet worden ontmanteld. Water Natuurlijk tekende daarbij aan dat pas in december het definitieve besluit valt en dat eerst de consequenties beter in kaart moeten worden gebracht.

Zie volledig artikel: Het Parool - Waterschap geeft groen licht voor ontmantelen falend Waternet

Meer aandacht bij online media

Online was er uitgebreider aandacht voor de inbreng van de VVD. Jac van Tuijn van Water Forum schreef op 15 juli 2024 over de inbreng van Brigitte Wielage het volgende: 

Meer duidelijkheid
Ook VVD-fractielid Brigitte Wielage betreurde de onvermijdelijk geworden opsplitsing. “Wij vragen ons af of het kind niet met het badwater wordt weggegooid. De noodzakelijke samenwerking in de waterketen wordt steeds ingewikkelder. Daar hoort eenduidige aansturing bij. Dit is nog onvoldoende in beeld gebracht.” Wielage hoopt dat eind dit jaar meer duidelijkheid is over de afdelingen die ‘landen’ bij het waterschap en bij de gemeente. Dit is vastgelegd in een aangenomen amendement op het hoofdlijnenbesluit, dat nu ook is aangenomen 
Maar ook andere inbreng van de VVD is niet onopgemerkt gebleven. Het pleidooi voor de positie van het waterschap als een regionale waterautoriteit werd ook opgemerkt.  Zo schreef Jac van Tuijn over de desbetreffende bijdrage van Floris-Jan Blok:

‘Naar voren treden’
Opvallend was de bijdrage van VVD-fractielid Floris-Jan Blok. Hij wees op de belabberde financiële situatie en stelde dat een waterschap dan eigenlijk een pas op de plaats zou moeten maken. “Maar dat gaat niet met de grote en complexe opgaven waar wij in ons gebied voor staan. Het waterschap moet in de ruimtelijke puzzel juist sterker van zich laten horen”, stelde hij. “Aan de poort van al die ruimtelijke opgaven moeten wij waken voor het watersysteem. We moeten aanschuiven bij de interbestuurlijke overleggen waar deze opgaven besproken worden. Niet terughoudend optreden, maar naar voren treden. Meer activerend optreden in plaats van faciliterend.” Blok pleitte voor een echte bestuurlijke plek aan tafel van de Metropoolregio Amsterdam en wil niet langer genoegen nemen met een adviserende rol. “Als je niet aan tafel zit, dan sta je al snel op het menu”, waarschuwde hij.