VVD gaat mee met de Najaarsschouw

Brigitte Wielage en Floris-Jan Blok zijn afgelopen dagen mee geweest met de najaarsschouw. De schouw gebeurt elk jaar rond november om te kijken of sloten en duikers voldoende vrij zijn van begroeiing en vuil. Sloten zijn belangrijk voor het waterbeheer in de polder. Ze zorgen voor een goede aan- en afvoer van water. Daarom mag er niet teveel begroeiing in staan.

Tijdens een schouw worden dijken, sloten en watergangen geïnspecteerd op gebreken of verstoppingen. Het waterschap zorgt er zo voor dat landbouwgronden en bebouwde gebieden beschermd blijven: een echte kerntaak van het waterschap!

Brigitte Wielage: "Het was een hele interessante ochtend. Ik heb veel geleerd van de echte vakmensen!" 

Floris-Jan Blok: "Leuk om te leren hoe de agrariërs en perceeleigenaren medeverantwoordelijk zijn voor het waterbeheer!"

Er is vooral gekeken naar de begroeiing van de kleinere sloten, zogenaamde schouwsloten. Deze sloten moeten worden onderhouden door eigenaren van percelen die aan deze sloten grenzen. Het is de bedoeling dat deze sloten goed kunnen doorstromen voor het geval dat ze nodig zijn voor (tijdelijke) waterberging, aanvoer en afvoer. Met de regenval van afgelopen maand is doorstroom essentiëler dan ooit tevoren!