VVD stelt schriftelijke vragen aan het dagelijks bestuur van AGV het over het Blauwtong virus

Het is een zorgwekkende situatie voor de veehouders in het Amstel Gooi en Vecht Waterschap gebied. Het Blauwtong virus, dat dodelijk is voor schapen en runderen, heeft zich verspreid onder de dieren. De oorzaak van deze uitbraak is nog onduidelijk, maar er zijn sterke aanwijzingen dat de vernatting van de bodem een rol speelt. De VVD maakt zich hier grote zorgen over en wil dat er maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus te stoppen en te voorkomen. Daarom heeft Hans Faas vragen gesteld aan het bestuur.

Het Blauwtong virus wordt verspreid door knutten, kleine steekvliegjes van 1 tot 4 mm groot, ze zijn familie van de mug. Ze komen alleen voor in vochtige omgevingen en kunnen mensen en dieren venijnig steken. Mensen zijn gelukkig ongevoelig voor het Blauwtong virus maar schapen overlijden er momenteel massaal aan, ook runderen kunnen de ziekte oplopen.

In het waterbeheergebied van Amstel Gooi en Vecht is er momenteel een grote uitbraak die zich snel verspreidt over de rest van Nederland. Mogelijke oorzaken van deze heftige uitbraak zijn de relatief hoge temperatuur in september en oktober maar naar onze mening ook de doorgevoerde hogere waterstanden. De VVD staat daarin niet alleen, wetenschappers en agrariƫrs wijzen de vernatting van de bodem aan als belangrijkste oorzaak.

Er zijn in de provinciale staten van Noord-Holland ook vragen over gesteld, maar de GroenLinks gedeputeerde heeft geantwoord dat vernatting volgens haar geen rol heeft gespeeld en wil er ook geen nader onderzoek naar instellen. Volgens haar moet de vernatting (moerasvorming) doorgaan want dat is goed voor de biodiversiteit.

De VVD heeft begin oktober het Dagelijks Bestuur van Amstel, Gooi en Vecht gevraagd of tijdelijk verlagen van de waterstand in de getroffen gebieden de uitbraak zou kunnen beteugelen en of er al besloten is om volgend jaar zomer de waterstanden in deze gebieden te verlagen.