Een Duik in de Amsterdamse Grachten: De Amsterdam City Swim

Mensen verzamelen zich langs de grachten, camera's in de aanslag en aanmoedigingskreten in de lucht. Het is de dag van de Amsterdam City Swim, een van de meest opvallende waterevenementen in de stad. Annette Dekker deed mee met de korte zwemtocht en Floris-Jan Blok deed mee met de lange tocht namens VVD Amstel, Gooi en Vecht.

De Amsterdam City Swim is een jaarlijks terugkerend spektakel dat plaatsvindt in de grachten van Amsterdam. Het is een evenement dat draait om één ding: het inzamelen van geld en bewustwording creëren voor de ziekte ALS.

De grachten zijn afgezet, en er hangt een sfeer van enthousiasme in de lucht. Het evenement trekt deelnemers vanuit heel Nederland en zelfs het buitenland aan, van fanatieke sporters tot enthousiaste families die samen zwemmen. 

Wanneer het startschot klinkt, duiken de zwemmers in het frisse water van de grachten. Ze zwemmen langs de historische grachtenpanden, onder sierlijke bruggen door en voorbij dobberende woonboten. Terwijl ze hun weg banen door de waterwegen van Amsterdam, worden ze aangemoedigd door juichende menigten langs de kades. 

De Amsterdam City Swim heeft niet alleen als doel geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS, maar ook om bewustwording te creëren over de impact van deze slopende ziekte. Verhalen van mensen die met ALS leven, worden gedeeld en sommigen doen mee door middel van drijvende vlotten.

De zwemmers zwommen van de Keizersgracht over de Amstel naar het Maritiem Museum, waar zij bij het Marineterrein aan wal kwamen. De korte route begon voorbij de Amstel en vond plaats in de ochtend.  

Na de finish worden de deelnemers warm onthaald en konden zij zich opwarmen met bouillonsoep en badjassen. Het geld dat tijdens de Amsterdam City Swim wordt ingezameld, zal worden besteed aan onderzoek en zorg voor mensen die met ALS leven. Het evenement vindt ieder jaar eind zomer plaats en is een prachtig samenspel van Waterschap, Stichting ALS en de verschillende deelnemende organisaties.